Észak-Magyarország

EDELÉNY

Edelény kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a megyeszékhelytől Miskolctól 25 km-re fekszik. Itt található az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya, melyet a XVIII. század elején építtetett a lotharingiai L’Huillier Ferenc János egri várkapitány, aki vitézségével az 1686-os felszabadító hadjáratban tűnt ki, s ezért nemességet és birtokot is kapott. A Bódva folyó szigetén álló kastély freskókkal díszített, monumentális termei páratlanok a maguk nemében. A 106 szobás, 365 ablakos épületet az itáliai Carlone mester emelte a kora barokk és a rokokó stílusának szabályai szerint. Az épületegyüttest francia jellegű barokk kert vette körül, majd a XIX. század első felében egyedi angol tájkertté alakították. Napjainkban a kastély felújítva, teljes szépségében várja a látogatókat.

Edelény külterületén egy másik történelmi nevezetesség, a Borsodi földvár látható, melyről először Anonymus 1200 körül már említést tett. A feltárási munkák eredményeképpen a település az Árpád-kori hagyományoknak megfelelő, azaz kisméretű házakat, szabadon álló kemencéket találtak a régészek. Az egyetlen kőépület a X. századi település vezetőjének a lakóhelye lehetett. 2000-ben földmunkákkal rendezték a várbelsőt, melyben történelmi emlékpark kapott helyet. 
Az edelényi kistérség számos természeti értékkel és épített műemlékkel rendelkezik. A környező települések gazdag történelmi hagyatékkal, egyedi természeti tájakkal és zamatos borokkal várják a turistákat.

További információ: www.edeleny.hu

A képek egy részét a kepguru.hu biztosította.
 

Turisztikai szolgáltatók: 

Edelényi Panzió

Borsod Kapu Vendégfogadó

Aktív turizmus: 

Edelényi Természetjáró és Kerékpáros Egyesület

Tudománytár: 

Edelényi Kastélysziget