Közép-Dunántúl

ESZTERGOM

Esztergom a Dunántúl északi részén fekvő város, Magyarország egyik legfontosabb kulturális-és zarándokturisztikai célpontja, az esztergomi érsek székhelye, a magyar római katolikus egyház központja. Az esztergomi bazilika Európa egyik legnagyobb bazilikája, ebben található az egyetlen épen maradt magyar reneszánsz kori építmény a Bakócz-kápolna is. Géza fejedelem 972 körül állandó székhelyéül tette meg Esztergomot, itt született fia, István is, az első magyar király. A vár az ország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú színhelye, többek között a XII. században megfordult itt II. Konrád német császár, VII. Lajos francia király és Barbarossa Frigyes német-római császár is. Napjainkban Vármúzeum, melynek gazdag állandó kiállítása a Várhegy történetét mutatja be az őskortól a XVII. századig.
A Főszékesegyházi Kincstárban található igen jelentős egyházi gyűjteménynek legértékesebb darabja a Mátyás-kálvária, amely egy színarany, XV. századi ékszerkincs.
A Prímási Palotában található a Keresztény Múzeum, mely több évszázad magyar és európai művészeti emlékét őrzi, képtárának hatalmas anyaga (magyar, olasz, németalföldi, osztrák, német) révén az ország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteménye. 
A város és környéke nemcsak kulturális és vallási szempontból jelentős, hanem a túrázók, a természetjárók számára is igen kedvelt útvonalakat rejt magában.

További információ: www.esztergom.hu, www.varmegom.hu

Turisztikai szolgáltatók: 

Prímás Pince Étterem

Aktív turizmus: 

Esztergom – Búbánatvölgy

Pilisszentkereszt – Esztergom

Tudománytár: 

Magyar Nemzeti Múzeum, Esztergomi Vármúzeum

A királyi vár épületei, Esztergom