Közép-Dunántúl

NAGYVÁZSONY

Nagyvázsony a Balaton-felvidék egyik legszebb községe a Kab-hegy lábánál fekszik, a Tapolcát Veszprémmel összekötő út mentén. A domboldalon található középkori vár egyedi hangulatot kölcsönöz a tájnak. A történeti források szerint a XV. század közepén emelték a várat, melynek első tulajdonosa a Vezsenyi nemesi família volt, majd amikor férfiágon kihalt a család, Hunyadi Mátyás (1458-1490) király hadisikereiért Kinizsi Pálnak adományozta.
Ekkor jelentős átalakuláson ment keresztül a vár, négy tornyos, erődszerű építménnyé alakították át. Legfőbb feladata a Buda-Róma közötti kereskedelmi út felügyelete volt. A török időkben klasszikus végvári szerepet  töltött be. A vár napjainkban reneszánsz játékok, ünnepségek színhelye. A Vármúzeum igen gazdag anyaggal rendelkezik, s a középkor mindennapjait idézi fel a történelmet kedvelő látogatóinak. Az Öregtorony (28 m) a Dunántúl egyik legépebben fennmaradt késő gótikus lakótornya. 
A közeli Szent Mihály kolostort és templomot Kinizsi Pál a győztes kenyérmezei csata (1479) után emeltette a hadizsákmányból az 1480-as évek elején, s a magyar alapítású pálos szerzetesrend tagjait telepítette le. Az itt folyó szellemi munka magas színvonalát kódexmásoló munkájuk jelzi, mely kötetek szerencsés módon fennmaradtak az utókor számára.

További információ: www.nagyvazsony.hu
 

Turisztikai szolgáltatók: 

Hétkanyar Vendégház

Csurgó Malom Pálinkaház

Aktív turizmus: 

Országos Kéktúra / Badacsonytördemic – Nagyvázsony /06.sz. túra/ Balaton-felvidék

Tudománytár: 

Szép Magyarország