Észak-Alföld

NYÍRBÁTOR

Nyírbátor hangulatos kisváros Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Igen híres a XV-XVI. századból fennmaradt világi és egyházi építészeti emlékeiről és az egykori uraikról, a Báthoriakról is. A település a középkorban hosszú időn keresztül virágzó kereskedelmi és kulturális központ volt. A várkastélyt 1549-ben említik először, s a XV-XVI. század fordulóján reneszánsz stílusban fejezték be, az ország egyik legjelentősebb késő gótikus emlékévé vált.

Komoly jelentőséggel bír, hogy Báthori István (1393-1444) országbíró is tagja annak a Sárkány-rendnek, mely lovagrendet Luxemburgi Zsigmond király (1387-1437) és felesége, Cillei Borbála királyné 1408-ban alapítottak. Előzménynek tekintendő, hogy magyar lovagok Károly Róbert jóváhagyásával 1326-ban Szent György lovagi társulatot alakítottak, melyet az ország védelmére és a lovagi erények népszerűsítésére hoztak létre.

A XV. század első felének eseménye: a huszita háborúk és az egyre növekvő török veszély vezettek a Szent György kultusz feléledéséhez, s Zsigmond újjáélesztette e nemes lovageszményt. Nyírbátorban látta meg a napvilágot Báthori Erzsébet 1560-ban, a nehézsorsú grófnőt óriási vagyona miatt Thurzó György nádor letartóztatta, s egyfajta koncepciós perbe fogta. A nádor tettét valószínűleg az ellenséges érzelmek, s a bécsi udvar azon szándéka motiválta, hogy a vagyont megszerezzék. A grófnő unokatestvére Báthory Gábor erdélyi fejedelem, kinek ellenséges viszonya a Habsburgokkal közismert volt.

2006-ban a várkastélyt újjáépítették, parkja kiváló szabadtéri eseményekre, sétákra. A minorita rendházban található a Báthori István Múzeum gyűjteménye, melynek kiállításai átfogó képet adnak a városka gazdag történelméről.

További információ: nyirbator.hu, www.bathorivarkastely.hu

Turisztikai szolgáltatók: 

Kakukk Étterem és Panzió

Hardi Csárda Hotel

Aktív turizmus: 

Gyalogtúrák Nyírbátor környékén

Sárkány Fürdő

Tudománytár: 

Báthori Várkastély