Dél-Dunántúl

PÉCS

Pécs Magyarország mediterrán hangulatú városa, az ország déli részén található. Már a II. században a rómaiak várost alapítottak ezen a helyen, Sopianae néven. A IV. században tartományi székhellyé, később pedig a korai kereszténység egyik fontos központjává vált. Ennek igen jelentős emléke az ókeresztény temető; területét az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000-ben felvette a világörökségi helyszínek közé. E leletegyüttes építészetében és falfestészetében átfogó módon mutatja be az északi és nyugati provinciák kora keresztény temetkezési építészetét, kultúráját. 
I.Szent István király 1009-ben püspökséget, majd I. Nagy Lajos (1342-1382) király egyetemet alapított, mely egyben Magyarország első egyeteme volt. Pécset a középkorban az ország kulturális életének központjává tette Janus Pannonius (1434-1472) püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet kiváló alakja.
A török korból igen sok fontos műemlék maradt fenn, fürdők, dzsámik. A keresztény emlékek közül a székesegyház és a püspöki palota a vallási turizmus központjai. Napjainkban múzeumai is igen jelentős vonzerővel bírnak, világhírű a Csontváry Múzeum, a Zsolnay Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum és a Victor Vasarely Múzeum is.

További információ: www.pecs.hu

Turisztikai szolgáltatók: 

Ágoston Hotel ***

Corso Hotel Pécs ****

Aktív turizmus: 

Túraútvonalak

Túrázóknak

Tudománytár: 

PTE BTK Történettudományi Intézet

Pécsi Programok / Cella Trichora / Régészeti feltárások…