Dél-Dunántúl

SIMONTORNYA

Simontornya város Tolna megyében, mely a honfoglalás előtt közvetlenül az avarok által már lakott település volt. I. Szent István király (1000-1038) besenyő családokat telepített le, akik több falut is alapítottak a térségben. A jelenlegi városka a nevét arról a lakótoronyról kapta, melyet Salamon fia, Simon épített 1272 táján, s amely később erőddé, végvárrá fejlődött. Fénykora a XVI. század első évtizedére tehető, az új birtokos, Gergellaki Buzlay Mózes erős tornyot emeltetett, a palotaszárnyak reneszánsz homlokzatot kaptak, s így igazi főnemesi rezidenciává vált. Az erődöt 1543-ban az oszmán-török sereg elfoglalta. Az igen hosszú török uralom végét Badeni Lajos őrgróf seregének köszönhetjük, 1686 őszén, aki kiűzte az oszmánokat a területről.
A Rákóczi-szabadságharc idején (1703-1711) az erőd Bottyán János legendás hadvezér, Esztergom városának és várának hős védelmezőjének támaszpontja volt.
Napjainkban a vár falai között gazdag múzeum található: régészeti, történeti emlékei közül kiemelkednek a fegyverek és oklevelek. Itt található az 1508-ból származó késő gótikus kápolna és lovagterem is.

További információ: www.simontornya.hu
 

Turisztikai szolgáltatók: 

Tulipán Étterem & Panzió

Tó Étterem & Panzió

Aktív turizmus: 

52 túra / 52 hétvége / Dél-Dunántúl

Tudománytár: 

A vár és a mezőváros története