Észak-Magyarország

SIROK

Sirok fő nevezetessége a vár, amely a Bükk és a Mátra határán egy vulkáni csúcson, mintegy 296 méter magasan áll, építése az Aba nemzetséghez köthető. Oklevélben 1320-ban említik először e helyet. A török hódítás árnyékában, 1561-ben kialakították a felső-és alsóvárat a három ó-olasz típusú bástyával. Az őrséget jelentősen kibővítették 100 lovas katonával, s így Sirok is beépülhetett a végvári rendszerbe, mint Eger legerősebb elővárainak egyike. 1596-ban Eger elestét követően a helyőrség elhagyta a várat, és a török csapatok ostrom, illetve kardcsapás nélkül foglalták el. 1687-ben viszont, amikor Eger várát vissza akarták venni a szövetséges csapatok, a siroki vár török védői az egri törökök segítségére siettek, s így Sirok vára kardcsapás nélkül lett a magyaroké.
Napjainkban a látványos vár kiállításoknak is otthont ad, melyek a mindennapi udvari életet mutatják be, valamint a mesterség-bemutatókon kívül a korabeli öltözékek felpróbálására is lehetőséget biztosítanak.
Siroktól nem messze található a Darnó-hegyen Magyarország egyik legkülönlegesebb tőzegmohalápja, a Nyírjes-tó, melyet érdemes felkeresni egy túra keretében.

További  információ: www.sirok.hu
 

Turisztikai szolgáltatók: 

Vár Panzió & Étterem

Aktív turizmus: 

Országos Kéktúra 21. és 22. számú túra

Tudománytár: