Közép-Dunántúl

SZÉKESFEHÉRVÁR

Székesfehérvár a Királyok Városa, az egyik legfontosabb magyar városok egyike, egykori királyi székhely, koronázó város. Belvárosa műemlékekben, hangulatos házakban, terekben gazdag. A várost Géza fejedelem 972-ben alapította, fia I. Szent István király (1000-1038) pedig uralkodói központtá tette. Az utókor a középkori Magyar Királyság szakrális és világi központjaként tiszteli. Középkori latin neve: Alba Regia, jelentése ’Királyi Fehér’, mely a fehér mészkőből emelt városfalra utalt. A Szent István Király Múzeum az ország egyik legnagyobb közgyűjteménye, melynek az egykori jezsuita rendház ad reprezentatív otthont; állandó kiállításán átfogó módon mutatja be Fejér megye régészeti emlékeit a neolitikumtól a török kor végéig.
A Főtér keleti részén található romkert, a középkori Magyarország legfontosabb templomának, a Szűz Máriáról elnevezett, királyi prépostsági templom maradványait őrzi. Az alapító maga I. Szent István király volt, akit itt is temettek el. A hely jelentőségét jól tükrözi, hogy 1038 és 1453 között minden magyar királyt itt koronáztak meg.
A város másik népszerű turisztikai célpontja a Bory-vár, melyet Bory-Jenő (1878-1959) szobrászművész és építészmérnök épített. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb terem, három műterem, régiségek és műtárgyak sokasága várja a látogatókat.

További információ: www.szekesfehervar.hu,  www.bory-var.hu

A képeket a kepguru.hu biztosította.

Turisztikai szolgáltatók: 

Hotel Vadászkürt

Hotel Magyar Király ****

Szent Gellért Hotel

Aktív turizmus: 

Fejér Megyei Természetbarát Szövetség

Tudománytár: 

KJF Történeti Műhely