Észak-Magyarország

SZERENCS

Szerencs kisváros Miskolctól 30 km-re található a Zempléni-hegység kapuja. A XVI. század végén kialakított várépület a megye legfiatalabb vára. 1558-ban Némethy Ferenc tokaji kapitány reneszánsz várat építtetett, felhasználva az egykori apátság román és gótikus kőanyagát. 1580-ban Rákóczi  Zsigmondé lesz a terület, aki nagyarányú építkezésbe kezd, mely mintegy 15 éven át tart. Ennek eredményeképpen bástyás külső várral bővítették a várat. A XVII. század elején Bocskai István városi rangot adományozott a településnek, s ebben az időben egy országgyűlésnek (1606) is otthont adott, mely arról híres, hogy ezen választották Magyarország és Erdély fejedelmévé Bocskai Istvánt.
Napjainkban a Zempléni Múzeum található itt, állandó kiállításán Rákóczi Zsigmond (1544-1608) és korát mutatja be a történelmet kedvelőknek. Rákóczi Zsigmond a XVII. századi fegyveres függetlenségi harcok kiemelkedő alakja, a Rákóczi-család vagyonának és hatalmának megalapozója. A protestáns Rákóczi támogatta Károli Gáspár bibliafordítását, az ún. Vizsolyi Bibliának (1590) a megjelentetését, mely az első, teljes, magyar nyelvű biblia.
Rákóczi Zsigmondot a szerencsi református templomban helyezték örök nyugalomra, ma síremléke a város egyik nevezetessége.

További információ: www.szerencs.hu

Turisztikai szolgáltatók: 

Huszárvár Kastélyszálló és Étterem

Sörház Étterem

Aktív turizmus: 

Szerencsi Fürdő és Wellness Ház

Tudománytár: 

Szerencs története