Közép-Magyarország

VÁC

Vác hangulatos város Pest megyében, a Duna bal partján. Római katolikus püspöki székhely, vonzó turisztikai célpont. A Váci Püspökség alapjait I. Szent István király (1000-1038) rakta le.
A középkorban a vízpart mellett, egy kiemelkedő, szilárd területre épült fel a vár. Az 1242-1242-es tatárjárás idején a vártemplomot felégették, a bemenekült lakosságot legyilkolták. A tatárok távozása után a IV. Béla király (1235-1270) délnémet telepeseket telepített a város mai főtere köré, s itt építették fel a Szent Mihály tiszteletére szentelt plébániatemplomot is. A XIV-XV. században a humanista püspök, Báthory Miklós építészeket, szobrászokat és festőket hívott Vácra, s ennek következtében a városka kulturális központtá vált. A török előrenyomulás a virágzásnak hamar véget vetett. A XVIII. század ismét fellendülést hozott Vácnak, Migazzi Kristóf és Althann Mihály püspökök folyamatosan fejlesztették a városkát. 1764-ben Mária  Terézia császárnő személyesen is kíváncsi volt a városra, ekkor építették az ország máig egyetlen Diadalívét.
A városba vezető úton található Magyarország legrégebbi kőhídja, ami a mai napig igen jelentős forgalmat bonyolít le. Napjainkban a térség leglátogatottabb városa, s ezt gyönyörű templomainak, lakóházainak, változatos műemlékeinek és élénk kulturális életének köszönheti.

További információ: www.vac.hu

Turisztikai szolgáltatók: 

Camelot Club Hotel *** & Étterem

Halászkert Étterem

Aktív turizmus: 

Túraútvonalak a Naszályban

Tudománytár: 

Vác története

Tragor Ignác Múzeum