Közép-Dunántúl

VESZPRÉM

Veszprém, fenséges város. Királyi sarjak lépteit őrzik az ódon, évezredek óta koptatott macskakövek, legendák egész sora vesz körül mindenkit, aki erre jár. 

Elődeink szerint Veszprém hét dombra épült, régészeti leletek pedig azt is bizonyítják, hogy ezen a tájon már az őskorban is éltek emberek. A szívünknek legkedvesebb szájhagyomány szerint a város Géza fejedelem, majd fia, I. István király és felesége, Gizella kedvenc tartózkodási helye volt és az ezredik év környékén az első királyi pár idején élte fénykorát. Püspökséget alapítottak, támogatásukkal épült a Szent Mihály Székesegyház és a veszprémvölgyi apácakolostor – ahol a legenda szerint – az a miseruha készülhetett, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Gizella a hímzett ruhadarabot az itteni egyháznak adományozta, ezzel – az utókor értelmezése szerint – a „királynék városává” emelte a települést, amely püspökének királyné-koronázási jogát 1216-tól törvény is megerősítette.

A Veszprémi Vár az egyházi emlékek és a modern művészetek otthona. Mondhatjuk, hiszen a Várkaput átlépve templomok tornyai magasodnak az egykori iparosházak helyén, a Tűztorony árnyékában pedig boltíves bejáratú udvarok mélyén kortárs kiállítóhelyek bújnak meg.

Magával ragadó látványt nyújt a Szentháromság téren álló Szent Mihály Bazilika, az Érseki Palota és a falához simuló Gizella-kápolna. Egyházi és történelmi emlékeket őriz a Szent György-kápolna, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, a Szent Imre Piarista- és Helyőrségi templom, valamint a Szaléziánum – Érsekségi Turisztikai Központ. 

A Vár fokáról letekintve a Benedek-hegy, a Viadukt és a Séd-völgy nyújtotta pazar látvány tárul elénk.

A Várnegyed barokk épületegyütteseiben, történelmi falai között a kortárs hazai és nemzetközi képzőművészet remekeit is megcsodálhatjuk. A Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben a legjelentősebb hazai műegyüttes a konstruktivista szemléletű alkotók munkáiból a Művészetek Háza Csikász Galériájában időszaki kiállításokat nézhet meg a műkedvelő közönség; a Dubniczay-Palota pedig a László Károly Gyűjteménynek ad otthont.

Az 1939-ben felavatott és 2013-ban felújított Hősök Kapuja kiállítóhelyen a látogatók helytörténeti ismeretekkel gyarapodhatnak, megismerkedhetnek az épület történetével, eredeti funkciójával és városunk történelmének sorsfordulóival.

Az ezeréves város megkapó hangulata csöndes, meghitt sétákra csábítja a látogatót. Engedjen Ön is a kísértésnek…
 

További információk: www.veszprem.hu

Turisztikai szolgáltatók: 

Platán Várárok Vendégház

Aktív turizmus: 

Veszprémi Barangolások

Bakonyi túraútvonalak

Tudománytár: 

Kredics László: Tanulmányok Veszprém megye múltjából

Középkori régészeti és történeti kutatások…