Észak-Magyarország

KISNÁNA

Kisnána a Mátraalján található Gyöngyöstől mintegy 25 km-re. A várat egy 1445.évi forrás már castrum-ként, azaz várként említi, építése a XI-XII. századra tehető. Évszázadokkal később a XV. század második felében még egy külső fallal is megerősítették, így a vizes árkon átívelő fahídon vezetett az út a vaskos kaputoronyhoz.
A XVI. század első felében a hírhedt rablólovag, Móré László kezére jutott a vár, aki a mohácsi csata (1526) utáni anarchikus pártharcok idején rablóbarlanggá züllesztette. Jellemzően mindig a legtöbbet ígérő pártjára állt, többször cserélt köpönyeget Szapolyai János (1526-1540) és Habsburg Ferdinánd (1526-1564) királyok oldalán. Ezen kívül rendszeresen fosztogatta a Budára igyekvő török kereskedőkaravánokat is. Megtorlásul a budai pasa 1543-ban igen nagy sereggel rontott a rablóvárra. Móré Lászlót elfogatta és az isztambuli Héttorony börtönébe záratta, élete végéig.

A XX. század második felében helyreállították a várat, s napjainkban a környék legfontosabb műemléke. Vármúzeuma az ásatások során előkerült tárgyakon és egy építéstörténeti maketten keresztül mutatja be a vár történetét. A finom borok és a szíves vendéglátás is vonzóvá teszik e vidéket.

További információ: www.kisnana.hu, www.kisnanavar.hu
 

Turisztikai szolgáltatók: 

Vár-Liget Vendégház

Aktív turizmus: 

Kékes Turista Egyesület

Mátra és Környéke

Tudománytár: