Észak-Magyarország

SÁROSPATAK

Sárospatak Miskolctól mintegy 70 km-re található a Bodrog folyó mentén, az Eperjes-Tokaj-hegység lábánál. A középkorban jelentős kereskedelmi állomás volt Lengyelország felé. Várát I. András (1046-1060) király építtette, s valószínűleg itt született a jótékonyságáról híres Szent Erzsébet (1207-1231), II. András király gyermeke is. Sárospatak Zsigmond királytól (1387-1437) szabad királyi városi rangot kapott, Mátyás királytól (1458-1490) pedig vásártartási jogot (1460).
1531-ben megalapították a legendás Református Kollégiumot, mely Magyarország egyik legjelentősebb oktatási intézménye. Könyvtára egyedülálló múzeumot is magában foglal, mely a régi idők oktatásának világába enged betekintést.

A mai várkastélyt és a hozzá kapcsolódó város erődítését eredeti formájában 1534 és 1542 között Perényi Péter koronaőr építtette. A várkastély magva az ötszintes Vörös-torony, ehhez kapcsolódik a rombusz alaprajzú, bástyákkal megerősített várkastély. 1540 táján átalakították reneszánsz stílusban, legszebb termei közé tartozik a Sub Rosa terem, melynek fennmaradt eredeti festése, valamint a Bokályos-ház, amelynek falait Isztambulból hozatott igen szép csempék fedik. A vár a térség egyik legjobban védett várának számított, azonban nagyobb csaták, ostromok nem rongálták meg. Napjainkban a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, állandó és időszaki kiállításain látványosan mutatja be a térség és Sárospatak történelmét.

További információ: www.sarospatak.hu
 

Turisztikai szolgáltatók: 

Hotel Bodrog Wellness ****

Aktív turizmus: 

Sárospataki Tengerszem

Malomkő Tanösvény

Tudománytár: 

Rákóczi-vár története

MNM Rákóczi Múzeuma