Dél-Dunántúl

SZENTLŐRINC

Szentlőrinc Pécstől mintegy 20 km-re található Árpád-kori település. Nevét valószínűleg az Okor folyó mellett alapított templomos lovagok rendházáról kapta. A templomos rend 1312.évi feloszlatása után a johanniták (ispotályosok) tulajdonába került. A mohácsi csatavesztés (1526) után többször kifosztották, felgyújtották a hadi útvonalak útjában álló települést.
A XVIII. században Esterházy „Fényes” Miklós herceg (1714-1790) tulajdonába került, aki uradalmi központtá tette. A herceg, aki egyben  a Pazar fertődi kastély építtetője is, a bécsi magyar királyi testőrgárda kapitánya, később tábornagya, Mária Terézia császárnő háborúinak jelentős szereplője. A források az 1780-as években említik, hogy a kastély erős fallal rendelkezik.
A barokk stílusú kastély 1696-1717 között épült, s többször bővítették épületszárnyakkal. 1783-ban már a település postaállomással is rendelkezett, a vasútvonalak kiépülése (1868-1895) után a kereskedelem fellendült, személy-és teherforgalma jelentősen megnőtt. A kastély felújítása 1995-ben fejeződött be, napjainkban a városháza épülete. A közelben található Orfűi-tórendszer igencsak alkalmas a felfrissülésre, illetve az aktív pihenésre is.

További információ: www.szentlorinc.hu
 

Turisztikai szolgáltatók: 

Anna Bár és Étterem, Panzió

Aktív turizmus: 
Tudománytár: 

Szentlőrinc története